Karácsony környékén lázasan töprengünk azon, vajon milyen ajándékokkal lepjük meg szeretteinknek, barátainknak. Ha igazi örömteli meglepést szeretnél, készítsd Te Magad el az ajándékot.

Látványos, házilag könnyen elkészíthető ajándék a fűszerolaj, illetve a fűszerecet.
A boltban kapható szép, karcsú nyakú díszüveg éppúgy felhasználható, mint a kiürült, szebb formájú borospalack, italosüveg. Az ecetek vagy olajok közül legjobb a bor- és az almaecet, illetve az olíva-, a napraforgó- és a repceolaj. (Kukoricaolaj felhasználása esetén csak szárított fűszerek rakhatók az üvegbe, mert 2–3 hét alatt a friss fűszerágak megpenészednek.)

A kimosott, száraz üvegekbe ízlés szerint tegyünk összeválogatott fűszereket, törekedve az ízharmóniára. Fokhagymagerezdet, feketeborsot, mustármagot, piros vagy chilipaprikát (csak mértékkel), óvatosan belecsúsztatott fűszerlevelet, fűszerágacskát. Legjobb a friss vagy szárított kapor, a tárkony, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring és a citromfű. Természetesen más fűszer is felhasználható, de ezek azok, amelyek minden mennyiségben és minden arányban keverve, vagy külön-külön is finom, aromás olajat és ecetet adnak. Miután elhelyeztük a fűszereket az üvegben, óvatosan töltsük fel olajjal vagy ecettel. Állítsuk napos ablakba, vagy a fűtőtest fölé az ablakpárkányra. Ne legyenek se túl forró, se túl hideg helyen, ezzel is elősegítve az ízanyagok minél kedvezőbb érvényesülését. Az üveget zárjuk le parafa dugóval, rakjunk rá díszsapkát, vagy mártsuk a dugót viaszba, mint az elegáns boroknál szokás.

 

Szerencsés jó pár héttel karácsony előtt elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Ha csak egy-két nappal az ünnepek előtt készül el, szóljunk az ajándék gazdájának, hogy várjon legalább egy hetet, mielőtt felhasználja. A másik megoldás, ha kevés idő áll rendelkezésünkre, hogy egy nagyobb edényben, a kiválasztott olajba vagy ecetbe áztassuk be a fűszereket, és mindennap keverjük, nyomkodjuk meg fakanállal, hogy az aromás fűszernövények íze minél jobban kioldódjon. Ez 4–5 nap múlva már leszűrhető, palackozható. Salátarajongóknak és háziasszonyoknak ideális, dekoratív ajándék.

FŰSZERES OLAJ

Hozzávalók: 5 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1–2 babérlevél, 8–10 szem bors, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál koriander.
Elkészítése: tegyük jól záródó üvegbe az olajat, ebbe a félbevágott vöröshagymát, a durvára vágott fokhagymát és a fűszereket. A fűszeres olajat 2–3 hétig érleljük. Főleg marha- és birkahúsok ízesítésére használjuk.

 

FŰSZERES-TÁRKONYOS ECET

Hozzávalók: 1 liter ecet, 5 dkg tárkony, kakukkfű, borsmenta, citromfű, szerecsendió.
Elkészítése: a fűszereket tegyük üvegbe, majd öntsük rá az ecetet. 4–5 napos érlelés után a már aromás ecetet szűrjük át finom gyolcson.

Tárkonyos ecet

Igen könnyen elkészíthető ajándék, a sokak által kedvelt édesség, a mézes csemege.
Semmi más nem kell hozzá, csak méz, üveg, magvak és szárított gyümölcsök. Nagyon szép, ha kicsit díszesebb, a hagyományostól eltérő formájú lekváros- vagy befőttesüveget választunk, míg a méz kínálatból az akác- és a hársméz a legjobb. Amit belerakhatunk: dió (többféle), natúr mogyoró és mandula, szárított gyümölcsök – mazsola, datolya, füge, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, szárított alma, cukrozott narancshéj. Cukrozott narancshéjat mi magunk is készíthetünk: a vékonyan lehámozott héjat – a fehér részt eltávolítva – 3–4 napig hideg vízben áztatjuk, mindennap cserélve rajta a vizet. Ezt követően felkockázzuk és cukros szirupban fél órát főzzük. A kimosott, kiszárított üvegekbe rétegezzük bele a magvakat; úgy, hogy az első réteg egyenletesen szétterüljön az üveg alján, fölé már szépen, rendben rakható a többi mag vagy aszalt gyümölcs. Ha beleraktunk mindent az üvegbe, és az teljesen megtelt (ha nincs tele, „úszkálni” fognak a magvak a mézben), csurgassuk rá a mézet és hagyjuk állni fél órát. Ennyi idő alatt a méz kitölti az üres lyukakat, majd töltsük fel teljesen és zárjuk le. Karácsonyi mintás anyagból vágjunk ki cikcakkollóval a fedőnél pár centivel nagyobb átmérőjű kört, amit szalaggal átkötve rátehetünk az üveg tetejére díszítésként.

 

 

Az ajánlót összeállította: Varga Teri