A relaxáció nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. A mindennapi események során gyakran öntudatlanul összeszorítjuk álkapcsunkat, ráncoljuk homlokunkat, felvonjuk szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ezzel párhuzamosan a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak. Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat érzéseinkre. Reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: csökkenti a vérnyomást, lassítja, és egyenletesebbé teszi a szívműködést.

A különféle relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak

a feszültség, a szorongás kóros köreinek áttörésére. A rendszeresen végzett relaxációs gyakorlatok segítenek légzésünk, szívműködésünk, vérnyomásunk szabályozásában, emésztő és kiválasztószervek vérellátásának fokozásában. A relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, tompítja az érzelmi indulati reakciókat.

A relaxáció gyakorlása ellenállóbbá tesz mind a pszichés, mind a fizikai stressz-tényezőkkel szemben, nagy jelentősége van a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében és kezelésében.