Öngyilkosság intervenciós tréning csoport

Mottó: Az öngyilkosság végleges megoldás átmeneti problémákra

A tréning célja a résztvevők felkészítése arra, hogy hogyan tudnak segíteni annak, aki bajban van. Amikor látjuk, halljuk, érezzük, sejtjük, belebotlunk abba, hogy a másik bajban van, segítségre szorul.

Aki úgy érzi, hogy csak ha meghal, azzal tudja feloldani a helyzetét, az bajban van. Mindegy, hogy szerintünk jól látja-e. Ha mi úgy is gondoljuk, hogy nem olyan kilátástalan a helyzet, attól neki még nem lesz jobb.

Amikor ezt elmondja valakinek, vagy véletlenül valaki tudomást szerez az öngyilkossági szándékáról, akkor már általában ketten vannak bajban – az öngyilkosságra készülő és az, aki nem tudja, hogy mit és hogyan csináljon, amivel hozzájárulhat az öngyilkosság elkerüléséhez. Nem tudja mit és hogyan mondjon.

Ha érdeklődő és utána olvas, akkor megtudhatja, hogy a zsigeri válaszaink („Hogy mondhatsz ilyet?” „Ugyan már ez őrültség!” „Nem teheted meg, eszedbe ne jusson, gondolj a családodra!” stb.) nem alkalmasak arra, hogy segítséget adjanak a másiknak. Ilyenkor számos félelmetes kérdés merül fel már a gondolatra is, hogy segíteni kéne. („De akkor mit kezdjek a helyzettel???” „És mi van, ha nem sikerül megakadályozni. Én leszek a hibás, ha mégis öngyilkos lesz” „Hogy kérdezzem meg, hogy mennyire komoly a helyzet?” „Csak nehogy én adjak ötletet neki!” stb.)

Bővebben

Williams Életkészségek© (WÉK) Tréning

Tréningjeinket elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének új ismeretekhez és készségekhez jutni, beszélgetni arról, hogyan lehet:

  • megtanulni helyzeteinket pontosabban megérteni, a valódi problémákat megtalálni
  • problémainkat megoldani, a konfliktusainkat jobban kezelni, nyer-nyer helyzeteket létrehozva
  • eldöntetni, hogy egy adott helyzetben mit kellene csinálni, szaladni vagy megállni
  • hogyan mondjuk el a másiknak, hogy mi a problémánk, mi fáj, mit szeretnénk máshogy
  • hogyan figyeljünk arra, hogy a másik mit akar nekünk mondani, hogy jobban meg tudjuk érteni, hogy mi a problémája, mi fáj, mit szeretne másképpen
  • mit jelent empatikusnak lenni, hogyan tudunk belelépni a másik cipőjébe
  • hogyan tudjuk védeni, erősíteni kapcsolatainkat, hogyan tudjuk elkerülni, hogy akaratlanul is gyengítsük, romboljuk azokat
  • hogyan tudjuk levezetni feszültségünket olyan módon, hogy ne bántsunk indokolatlanul másokat, hogyan kezeljük a dühünket

Bővebben

Megbocsátás, elengedés csoport

Mottó: „Ha megtagadjuk magunktól a megbocsátás esélyét, továbbra is áldozatai maradunk annak, aki megbántott, kihasznált minket.” (Desmond TuTu)

AKARJUK, HOGY TÚL LEGYÜNK RAJTA

Megbocsátani nehéz dolog. Sokszor abban sem vagyunk biztosak, hogy kell-e, lehet-e. Azt meg végképp nem tudjuk, hogyan lehetne. Pedig sokszor nagyon akarunk, érezzük, hogy így nem jó. Megpróbáljuk ezt, megpróbáljuk azt. Néha úgy tűnik nyerésre állunk. Egyre többször mondjuk el, hogy túl vagyunk rajta, már helyre tettük a dolgokat

BENNE LENNI NEM JÓ, FÁRASZTÓ ÉS GÁTLÓ

De a fájdalom makacs dolog. Újra és újra ránk köszönt, hatása megjelenik a viselkedésünkben, pedig már azt hittük túl vagyunk rajta. Addig nincs megbocsátás, míg az vezérel, hogy a másiknak megmutassam, vagy nehogy mutassam, hogy lássam, vagy nehogy lássam, míg igazolásokat és szövetséges tanúkat keressek, hogy az igazamat bizonygassam. Ilyenkor sérelem átveszi az irányítást az életünk felett, folyamatosan az abban érintett másik léte függvényében cselekszünk – keressük vagy kerüljük és árjuk el ugyanezt szeretteinktől is.

A MEGBOCSÁTÁS SAJÁT MAGUNK FELSZABADÍTÁSA

Megbocsátani nem valamiféle könnyes, érzelmes dolog, melynek végén mindenki örül, és boldogan öleli keblére másikat. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfogadom, rendben lévőnek tekintem, ami történt. Nem jelenti, hogy elfelejtettem vagy már nem fáj. És nem feltétlenül jelenti, hogy a kapcsolatot folytatni akarom a másikkal. A megbocsátás lényege, hogy vissza kapom az irányítást az életem felett, a saját értékeim és céljaim mentén leszek képes ismét gondolkodni és cselekedni. Megbocsátani elsősorban magunk miatt érdemes.

Bővebben