Mottó: Az öngyilkosság végleges megoldás átmeneti problémákra

A tréning célja a résztvevők felkészítése arra, hogy hogyan tudnak segíteni annak, aki bajban van. Amikor látjuk, haljuk, érezzük, sejtjük, belebotlunk abba, hogy a másik bajban van, segítségre szorul.

Aki úgy érzi, hogy csak ha meghal, azzal tudja feloldani a helyzetét, az bajban van. Mindegy, hogy szerintünk jól látja-e. Ha mi úgy is gondoljuk, hogy nem olyan kilátástalan a helyzet, attól neki még nem lesz jobb.

Amikor ezt elmondja valakinek, vagy véletlenül valaki tudomást szerez az öngyilkossági szándékáról, akkor már általában ketten vannak bajban – az öngyilkosságra készülő és az, aki nem tudja, hogy mit és hogyan csináljon, amivel hozzájárulhat az öngyilkosság elkerüléséhez. Nem tudja mit és hogyan mondjon

Ha érdeklődő és utána olvas, akkor megtudhatja, hogy a zsigeri válaszaink („Hogy mondhatsz ilyet?” „Ugyan már ez őrültség!” „Nem teheted meg, eszedbe ne jusson, gondolj a családodra!” stb.) nem alkalmasak arra, hogy segítséget adjanak a másiknak. Ilyenkor számos félelmetes kérdés merül fel már a gondolatra is, hogy segíteni kéne. („De akkor mit kezdjek a helyzettel???” „És mi van, ha nem sikerül megakadályozni. Én leszek a hibás, ha mégis öngyilkos lesz” „Hogy kérdezzem meg, hogy mennyire komoly a helyzet?” „Csak nehogy én adjak ötletet neki!” stb.)

A tréning célja megtanulni úgy beavatkozni egy fenyegető öngyilkossági kísérletbe, hogy az öngyilkossági késztetéssel bíró személlyel való kapcsolatteremtésen, kommunikáción, biztonság teremtési lehetőségeken keresztül eséllyel hozzá tudjanak járulni az öngyilkosság elkerüléséhez

Keretek:

  • 8-16 fő részvételével tartott csoportfoglalkozások
  • összesen 8 óra időkeretben

Tematika:

  • öngyilkossági szándék azonosítása, veszélyességének felmérése
  • kapcsolatteremtés a veszélyeztetettel, a történetének meghallgatása, figyelmes hallgatás technikája
  • forduló pontok azonosítása
  • harmadik út megajánlása
  • biztonság teremtés lehetőségeinek számbavétele
  • biztonsági terv készítés szempontjai
  • szituációs gyakorlatok

Ha a tréning felkeltette érdeklődésedet vagy kérdésed van, jelezd nekünk a studio@balanceparnter.hu e-amil címen, hogy értesíteni tudjunk a következő tréning indulásáról.

Egyéni igények alapján más helyszínen, más ütemezésben és kettős csoportvezetéssel nagyobb létszámú csoportban is szervezhető a tréning.